maanantai 12. syyskuuta 2011

Ihana joukkoliikenne

Noniin, tänään maristaan vähän joukkoliikenteen mukavuuksista.

Miten voi olla mahdollista, että aikuiset ihmiset eivät osaa jonottaa julkisiin? Onko se nyt niin helvetin järkevää survoutua pallomuodostelmassa esimerkiksi bussin ovesta sisään? Uskoisin, että ihmiset pääsisivät huomattavasti nopeammin busseihin ainoastaan muodostamalla jonon. Yleensä vieläpä se mulkku, joka survoutuu ensimmäisenä sisään, ei omista ollenkaan bussikorttia, vaan maksaa käteisellä ja jono seisoo. Tuollaiset ihmiset voisivat suosiolla mennä sisään viimeisenä, niin ei kaikkien tarvitse seistä sateessa. Vastaavasti metro- ja junaliikenteessä ihmiset survoutuvat useimmiten sisään ennen ulos pyrkiviä. Useimmiten metromatkan päätteeksi yritetään vielä ohitella, jotta päästään ensimmäisenä rullaportaisiin, vaikka tässäkin jonon muodostus olisi valttia. Yleensä käytän näissä tilanteissa törkeästi kyynärpäätä pituuttani hyödyntäen ja näin ollen ohjaan ohittelevan paskaperseen rappusen vasemmalle puolelle. Tällöin ohittelija joutuu tilanteeseen, jossa hänen on pakko kävellä rullaportaat ylös asti. Hassua kyllä, ettei tällaiset ihmiset käytä hissiä somalien tapaan, sillä ohittelu tuntuu johtuvan vain ja ainoastaan laiskuudesta.

Seuraavaksi pääsemmekkin siihen, miten mukavaa on joidenkin mielestä saastuttaa kanssamatkustajien ilmapiiriä esimerkiksi musiikin tai hajuvesien voimalla. Lähes poikkeuksetta jokainen pissaliisa suihkuttaa niskaansa puoli litraa kissan kusen hajuista hajuvettä ennen julkisiin astumista. Onhan se tietysti ymmärrettävää, että liiallisen meikin käyttämisen lisäksi myös arviointi menee hajuveden kanssa yläkanttiin. En tiedä muista, mutta itse en pidä juurikaan siitä, että henkeä rupeaa ahdistamaan nuo kemiallisten myrkkyjen jalot aromit. Tästä voi sitten päätellä, että miten pahasti astmaatikot ottavat tilanteen. Tässä siis tyypillinen ilmapiiriä saastuttava kusipää numero yksi, tästä pääsemme numeroon kaksi. Kyseessähän on puolikuuroutunut idiootti, yleensä 12-15 vuotias pikkulapsi, joka ei ymmärrä sitä, että kaikki eivät välttämättä halua kuunnella hänen musiikkejaan. Bussissa tämä onneksi yleensä peittyy moottorin äänen alle suhteellisen tehokkaasti, mutta metrossa joudut kuuntelemaan kyseistä paskaa pahimmillaan koko 20 minuutin matkan ajan. Nykyään tuntuu olevan myös jonkinlainen muoti-ilmiö pummata rahaa metrossa tai junassa. Parikin kertaa kyytiin on hypännyt joku intiaani, jolla on mankka, josta tulee ärsyttävää musiikkia. Yleensä tämä pakolainen joko laulaa tai soittaa jotain pilliä musiikin mukana. Esitys kestää yleensä kaksi metropysäkkiväliä, jonka jälkeen hän kerää pahvimuki kädessä ihmisiltä rahaa ja poistuu. Siis mitä helvettiä, tuskin tuollainen mulkero edes maksaa lipusta hintaa, painuisi helvettiin. Tähän nyt pitää lisätä, että katumuusikot ovat mielestäni kaupunkikuvaa piristäviä ja heitä vastaan minulla ei ole mitään. Mutta sitten kun tällainen henkilö tulee julkisiin harjoittamaan "ammattiaan", niin kyllä rupeaa kyrpä kasvamaan otsaan.

Loput valituksista kohdituvat itse koneistojen huoltoihin ja niiden organisointeihin. Kaikki vr:n junat tuntuvat olevan aivan järkyttävässä kunnossa. Penkit ovat paskaisia, junat haisevat raiskatulle ruumille, seinät on töhritty tussilla jne. Poikkeuksen tekevät uudet flirt-junat, mutta kysymys kuuluukin kuinka kauan? Etenkin talvella tuntuu vr:llä olevan ihmettelemistä, kun lunta tulee taivaalta. Junat myöhästelevät ja vuoroja perutaan. Ottakaahan jo huomioon, että olemme suomessa. Useimpien linja-autojen penkit ovat todella paskaisia ja kusisia, vaihdettu suojakangas epäilyttää, eikä tee mieli istua alas. Tuskinpa huolto-osastolla kuitenkaan koko istuinta vaihdetaan, ainoastaan kangas päältä. Kusella kyllästetty pehmuste varmaankin jää entiselle paikalleen. Metrossa penkit taas ovat helvetin epämukavia, mutta ne sentään saadaan puhdistettua tarvittaessa asianmukaisesti. Vastapainoksi voidaan todeta se, ettei metron lattioita ole ikinä pesty, sillä lattiat ovat helvetin tahmeat ja ne ovat päällystetty kaikilla mahdollisilla eritteillä.

Tämän jälkeen sitten kehtaavat ihmetellä, miksi useammat ihmiset eivät käytä julkisia. No en käyttäisi minäkään, ellei olisi pakko!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti